AktuelltEjnar Ask-sällskapet ute i verkligheten - Pregame-möte den 18 november 2015


Inför varje bandymatch mellan Hammarby och Sandvikens AIK har sandvikare i diasporan ett s k pregame på lokal i Stockholm där man träffas för att äta och prata om matchen som komma skall. Arrangörerna, Olof Svensson och Kalle Nyström, försöker inbjuda talare för att förhöja värdet på evenemanget. Ett stående inslag är att SAIK:s tränare kommer och talar om matchen och sedan några andra personer som varierar. I november 2015 var det så Ejnar Ask-sällskapet som blev inbjudna och mycket hedrade tackade vi så klart ja till detta: En sådan möjlighet att föra ut Ejnars namn och gärning kan man inte missa. Det föll på sekreteraren att anta utmaningen och det var med stolta och bestämda steg han gick till Pitchers Pub vid Mariatorget för att utföra sitt uppdrag (och även för att inmundiga en hamburgare som arrangörerna frikostigt bjöd på).

Presentationen av sällskapet och Ejnar skedde genom att Kalle Nyström intervjuade sekreteraren. Nyfikenheten på sällskapet gick inte att ta miste på och många huvuden nickade igenkännande åt flera av de händelser och bragder som Ejnar deltagit i och utfört (och som mer utförligt finns återgivna på hemsidan). Att Ejnar inte är en bortglömd person var inte oväntat men inte dess då mindre glädjande och när samtalet med Kalle Nyström var avslutat tackade församlingen genom taktfasta handklappningar. Kalle Nyström hade vänligheten att återkomma till sällskapet vid ett senare tillfälle och tacka för vår medverkan och uttryckte att det hade varit mycket uppskattat. Sällskapet tycker detsamma och tackar Kalle och Olov för deras inbjudan. Ett mycket välordnat evenemang.

Hasse Johansson Årets Ejnar 2012


Hasse Johansson mottog den 30 mars 2012 på Hotel Rival i Stockholm utmärkelsen Årets Ejnar.

Klicka här för att läsa mer om utmärkelsen.


Ejnar invald i Svensk Bandy Hall of Fame


Ejnar Ask valdes den 24 mars 2012 in som en av de 11 första i Svensk Bandy Hall of Fame.

EAS är inte särskilt överraskat, men glädjen över beskedet är ändå mycket stor inom sällskapet. Heder åt juryn som fattat ett viktigt och korrekt beslut!


Hedersomnämnanden


Jan-Olof Jonson

I samband med invigningen av nya Gärdebanan i Sundsvall den 13 november 2010 överräcktes som ett bevis på hedersomnämnande Ejnar-nålen till Jan-Olov Jonson, mångårig styrelsemedlem och ordförande i Selånger Bandy.

Jan-Olof får ett hedersomnämnande för att han som en del i sitt tal på ett mycket förtjänstfullt sätt hedrade Ejnar. Klicka här för att läsa Jan-Olofs invigningstal.


Gunnar Henriksson och Olafr Steinum

Under högtidliga former överräcktes måndagen den 1 november 2010 Ejnar-nålen, som ett bevis på hedersomnämnande, till Gunnar Henriksson och Olafr Steinum. Henriksson och Steinum undervisar på Grundkurs i sjukdomsklassificering för läkarsekreterare (som anordnas av Emendor Consulting AB). I ett på varje kurs använt övningsfall har de på ett utmärkt sätt vävt in Ejnar Ask i ett pedagogiskt exempel på sjukdomsklassificering.
Klicka här för att se övningsexemplet.


Nya litterära citat om Ejnar


Författaren Bernt-Olov Andersson har i sin fina 50-talsskildring "I syrenernas tid" vid fyra tillvällen vävt in Ejnar på att mycket tilltalande sätt i romanens handling. Läs citaten under fliken "EA i litteraturen".


Ejnar i DN-sportens julnötter julafton 2009


Fråga nr 6 löd:
Stora ögon gjordes i höstas i Sandviken, när hemmalagets Christoffer Edlund satte nytt målrekord i bandyns elitserie. Han sköt tolv mål mot Katrineholm(22-2). Men vem höll det gamla rekordet?
A. Ejnar Ask
B. Patrik Nilsson
C. Nicke Bergström
D. Sixten ”Sicko” Jansson

Att rätt svar var "Sicko" Jansson grumlar på intet vis glädjen inom EAS. Det råder istället en oförställd glädje inom Sällskapet eftersom vi återigen fått ett bevis för att vårt mångåriga arbete att få Ejnars namn rättstavat bär frukt.


Lillis Jonsson Årets Ejnar 2008 (18 april 2008)

Stefan Lillis Jonsson mottog den 18 april utmärkelsen Årets Ejnar 2008. Det är första gången sedan utmärkelsen instiftades för 10 år sedan som EAS med acklamation kunnat enas om en pristagare som uppfyller de kriterier som ställts upp.

Klicka här för att läsa mer om utmärkelsen.


Nya efterforskningar på New York Public Library (27 mars 2008)

Med anledning av de originalfoton från Life Magazine EAS fått tillgång till gjorde kassören nya efterforskningar i mikrofilmarkivet på New York Public Library om en eventuell artikel om Ejnar i Life. Eftersom fotona var daterade september 1949 kunde mer precisa genomgångar av gamla nummer av Life göras. Samtliga nummer från juli t o m september gicks igenom. Ingen artikel om Ejnar kunde dock återfinnas. Däremot fanns ett femsidigt fotoreportage av Bill Sumits från Lingiaden på Stockholms Stadion 27-30 juli 1949.


Originalfoton från Life Magazine (15 mars 2008)

Vid senaste årsmötet rapporterade ordföranden att EAS - av Ejnars dotter Lili-Britt - fått tillgång till två originalfoton från det besök Life Magazine gjorde hos Ejnar sommaren 1949. Fotona är stämplade september 1949 på baksidan med copyright för Life och fotografen William (Bill) Sumits.

Foto: Bill Sumits, Life Magazine 1949


Ejnar i Aftonbladets frågesport julafton 2007


I Aftonbladet julafton 2007 fanns i Sportbladet ”Östergrens överkurs - frågesport för alla er som trodde att ni kunde något om sport”. Fråga 6 av 11 löd:

Per Gunnar Evander skriver om denne bandyspelare. Som också har ett eget sällskap uppkallat efter sig. Vem är spelaren?
1 Gunnar Gahlin
X Ejnar Ask
2 Göran ”Dallas” Sedvall

Sällskapet gläder sig givetvis att EAS nämns i sammanhanget, men framförallt ser vi det som ett tecken på att vårt budskap gått fram då Ejnars namn stavats helt korrekt.

Ejnar i DN:s söndagskryss 24 juni 2007

Längst upp till vänster i DN:s söndagsskryss 24 juni hittar vi följande fråga:
"Einar med nystanet" (tre bokstäver). Första rutan är en blindruta, vi får se hur många som hittar lösningen. EAS gläds stort åt att upptäcka EAS i detta sammanhang, och vi är också beredda att bortse från felstavningen.


Ejnar på TV


I Sportspegelns stående inslag Stopptid kunde vi den 1 april 2007 se ett inslag där Putte Kock hälsade på hemma hos Ejnar i Sandviken 1961.

Du hittar inslaget här:
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=797293

Jens Lind och Dennis Videmyr på TV-sporten har dessutom gjort hela reportaget (11 minuter) tillgängligt för EAS. Det innehåller unika bilder, bland annat på Ejnar och Bertil Bysell när de vid dryga 50 års ålder skrinnar ut på Norra IP för ett "träningspass". Är du intresserad att få se hela reportaget, maila till eas@emendor.se.
Kontakta: eas@emendor.se