Sanningar och myter om EA

Inledning


En av Sällskapets primära uppgifter är att "… insamla och dokumentera fakta om EA som idrottsman. Som fakta accepterar Sällskapet även det som ursprungligen betraktats som myter men som bekräftats av två av varandra oberoende källor…"

Nedan följer en redovisning av det som Sällskapet betraktar som fakta, under rubriken "Sanningar". Dessa uppgifter har alltså bekräftats av minst två av varandra oberoende källor. Risken finns naturligtvis att dessa till synes oberoende källor någon gång hämtat sina uppgifter från samma ursprungskälla. Sällskapet har dock valt att betrakta den risken som försumbar.

Under rubriken "Myter" finns återgett uppgifter om EA som hittills kommit från endast en källa eller uppgifter för vilka Sällskapet ännu ej funnit sanningshalten helt styrkt. Sällskapet tar med glädje emot bekräftelse (eller i värsta fall dementier) angående dessa uppgifter från andra, oberoende källor.

Sällskapet tar med glädje emot nya uppgifter om EA som idrottsman. Dessa uppgifter kommer att först sorteras in under rubriken "Myter" för att efter vederbörlig behandling förhoppningsvis kunna sorteras in under "Sanningar".

Sällskapet tar med stor tveksamhet emot eventuella påståenden om att redan bekräftade fakta inte är att betrakta som "Sanningar".Sanningar


PER CYKEL UPPSALA – VALBO T O R:

Under Uppsalatiden 1931-1933 lånade Ejnar varje lördageftermiddag en tävlingscykel av Gösta Björklund (som vunnit sexdagars) och cyklade till fästmön Lisa i Valbo (c:a 11 mil enkel resa). Han åkte efter klocka och höll elittempo.

SÖNDERSKJUTET VAGNSLIDER:

Hos svärföräldrarna i Bäck i Valbo tränade EA skott mot vagnslidret så att det måste målas om årligen. Men det gjorde inget eftersom Ejnar och bandy var så trevliga saker.

VÄRVNINGEN TILL SAIK 1935:

"Lock-Erik" Eriksson och Gösta "Brandis" Johansson parkerade sent en kväll den gröna välkända SAIK-bussen 1 km från Asks bostad i Forsbacka och smög sedan genom snåren så att ingen Forsbackabo skulle upptäcka dem. Denna värvning debatterades livligt. Insändare i lokalpressen kallade det bland annat "ljusskygga metoder".

BORTDÖMDA MÅL:

Otaliga mål från EA:s klubba blev aldrig godkända på grund av att de hårda projektilerna studsade ut från målburarna som saknade droppnät. Ingen hann uppfatta att bollen var inne.

SÖNDERSKJUTNA MÅLVAKTER:

1/
Mot Sundbyberg på Örtavallan 1938 sköt EA ett jätteskott i mål så att målvaktskepsen följde med in i buren. Vid nästa anfall vände målvakten ryggen till, fick oturligt nog den glödheta kulan i nacken och stöp som en klubbad oxe in i målet. Bollen gick till hörna men reservmålvakten vägrade ställa sig i målet. Efter en stunds palaver lovade EA att hålla igen på krutet. Den tillkvicknade målvakten ställde sig i målet igen.

2/
Vid banketten efter landskampen mot Finland 1938 höll den finske målvakten Veikko Kuosmanen soppskeden försiktigt med två krokiga fingrar och tvingades ibland lägga ifrån sig skeden och gnida händerna. "Det är ditt fel" sa TT till Ask.
"Ejnari, du är för stark och har extra järn i handlederna" sa finske urvargen Ami Ahnger. Ejnar lär ha sett skamsen ut…

3/
Edsbyns målvakt Lennart Ståhlberg fick 1949 ett par revben avskjutna av EA. I nästa matchomgång lämnade Brobergs målvakt frivilligt sin plats när SAIK fick straff.

SÖNDERVIFTADE KLUBBOR:

EA testade eventuella sprickor i klubbor genom att vifta till med dem i luften med en kraftig vrickning med handleden. Fanns det minsta spricka gick klubban sönder.

SÖNDERSKJUTNA KLUBBOR:

Mot Finland 1938 i Viborg (4-3 till Sverige) träffade ett Askskott en finsk klubba som totalt splittrades. Folk påstod att det var det hårdaste skott som avlossats i Viborg sedan 1809 och den berömda Viborgska smällen. Men så påminde också de finska bollarna om stumma träklot.

SÖNDERSKJUTEN TELEFONKATALOG:

En Askrökare kan borra sig igenom stockholmska telefonkatalogens 568 blad plus två tjocka pärmar.

SÖNDERSKJUTNA FÖRSVARARE:

1/
En back från Edsbyn fick ett stenhårt skott på låret så att han svimmade.

2/
Även en back från Södra BK svimmade av en Askkanon vid hörna.


SÖNDERSKJUTNA MÅLDOMARE:

1/
Vid en SAIK-hörna ställde sig måldomaren av säkerhetsskäl bakom målburen. Ejnar Ask träffade bollen klockrent och den gick med kraft rätt igenom målnätet och i pannan på måldomaren, som svimmade och fick hjärnskakning.

Märkligt nog dömdes inte mål då domaren inte hann se bollen. Och måldomaren hade ju aldrig vinkat för mål - han låg utslagen bakom buren med bollens konturer i pannan.

Det sägs att den måldomaren bytte sport till pingis…

2/
Vid en match på Rudsjön i Bomhus gick måldomaren rakbent sedan han veckan innan träffats på smalbenet av ett knallhårt Askskott.

SPECIELLA MÅL:

I landskampen mot Finland 1937 (2-0 seger) gjorde EA ett av sina två mål då han med 5 finnar hängande på sig som en söndersmulad vägspärr åkte igenom och fick på en fruktansvärd mörsare. Finnarna högg vilt och slog av två klubbor mot hans ben men EA fick ändå på ett kanonhårt skott i krysset.

DEN SKADADE FOTEN:

Vid arbetet på järnverket tappades en gång ett 50-kilos götämne på EA:s fot. EA fortsatte som om ingenting hade hänt. Han skar upp skon när han kom hem, lade förband, tvättade bort blodet, torkade såret och haltade till jobbet dagen därpå.

FLAGGSTÅNGEN:

På 40-årsdagen fick EA en 12 meter lång flaggstång av SAIK-gänget. Han tog den på axeln och cyklade till sommarstugan i Nedsjön i Forsbacka. Många skulle haft besvär med att överhuvudtaget orka lyfta flaggstången. Även cykeln som höll för tyngden svarade för en verklig prestation.Myter


ARTIKEL I LIFE MAGAZINE:

Det har i flera sammanhang gjorts gällande att tidskriften LIFE under mitten av 40-talet publicerade en artikel om EA. Artikeln påstods porträttera EA som en presumtiv baseballstjärna, kanske i nivå med de allra största.

EA-sällskapet har undersökt saken men ännu inte hittat några bevis för att någon artikel om EA funnits i LIFE.

Däremot är det belagt att en eller ett par journalister tillbringade några dar hos EA i sommarstugan 1949 och att bilder togs. Dottern Lilli-Britt har kvar fotografierna och har gjort dem tillgängliga för EAS. Däremot har hon inte något exemplar av LIFE i sin ägo där någon artikel om EA finns med.

EAS har gjort egna efterforskningar i saken. Följande reserapport lämnade EAS' kassör våren 1999:

"Den 17 april 1999 vidtogs av undertecknad följande åtgärder i syfte att bekräfta eller förneka ryktet om att Ejnar Ask förekommit i Life Magazine:

På New York Public Library på Femte Avenyn finns (bland annat...) en publikation benämnd "Reader's Guide to periodical literature". I denna guide (som finns i ett stort antal volymer) finns samtliga artikelrubriker samt personer som omnämnts i artiklar i periodisk litteratur (som Life och Time) indexerade. Jag sökte igenom de volymer som täckte perioden juni 1943 till mars 1953. Ingenstans fanns "Ask, Ejnar" angiven. Inte heller under "Baseball.." fanns någon artikel omnämnd som kunde tänkas ha innehållit information om Ejnar.

Jag sökte dessutom igenom mikrofilmade versioner av Life från januari 1946 till december 1950. Av tidsskäl hann jag inte gå igenom varje nummer, men i början av varje mikrofilm fanns ett index över innehållet i de respektive numren. Inte heller där gick det att finna "Ask, Ejnar". Inte heller där innehöll sökordet "Baseball..." någon artikel där Ejnar kunde ha figurerat.

April 1999
Staffan Bryngelsson"EAS' kassör gjorde under påskhelgen 2008 ett nytt besök på Public Library i New York. Detta med anledning av de originalfoton från Life Magazine EAS fått tillgång till av Ejnars dotter Lilli-Britt. Kassören lämnade följande reserapport:

"Nya efterforskningar i mikrofilmarkivet på New York Public Library gjordes 27 mars 2008 av en eventuell artikel om Ejnar i Life. Eftersom fotona var daterade september 1949 kunde mer precisa genomgångar av gamla nummer av Life göras. Samtliga nummer från juli t o m september gicks igenom. Ingen artikel om Ejnar kunde dock återfinnas. Däremot fanns ett femsidigt fotoreportage av Bill Sumits från Lingiaden på Stockholms Stadion 27-30 juli 1949. "

Under förutsättning att de undersökta tidsperioderna är de rätta, tvingas vi därför med sorg konstatera att Ejnar inte omnämnts i Life.

Mars 2008
Staffan Bryngelsson"


ÖVER TAKET PÅ SUNDINS FABRIKER:

Under 50-talet var EA en period engagerad av Sundins fabriker i Hudiksvall för att i samarbete med dem ta fram en ny bandyklubba ("produktutvecklare" skulle det väl ha kallats idag). När EA skulle provskjuta ett av de första exemplaren ska han ha skjutit ett skott som gick högt över taket på fabriksbyggnaden. Höjden på skottet torde ledigt ha överstigit 20 m.EA i udda sammanhang


I en tentamen i sjukdomsklassificering för läkarsekreterare i mars 2001 förekom EA i ett av de fall som skulle klassificeras:

Patientfall 7

Det är bandymatch. Ejnar Ask, känd för sitt hårda skott, har lagt upp bollen. Måldomare Borg som fruktar Asks hårda skott har tagit betäckning bakom målet. Ask avlossar sin kanon och den går i mål. Det vill sig dock inte bättre än att den går rakt igenom nätmaskorna och träffar måldomare Borg i genitalerna. Han viker med ett stönande sig dubbel och faller till marken varvid han med huvudet först slår i isen så hårt att han svimmar av. Det vill sig inte bättre än att isen (ty denna match spelas på naturis) brister under den avsvimmade och numera näsblödande Borg som sakta sjunker ner i det iskalla vattnet på Tinnerbäcksbadet. Ask som uppfattat måldomare Borgs brydsamma situation påkallar den alldeles nyss överlistade målvakten Anderssons uppmärksamhet och tillsammans drar de måldomare Borg ur vattnet. De startar omedelbart återupplivning och i samband med detta kräks måldomare Borg upp en del Tinnerbäcksbadsvatten uppblandat med hustrun Gretas frukost. En del av detta aspirerar han men han kvicknar till och kan med ambulans föras till det närbelägna sjukhuset.. Där konstateras att måldomare Borg förutom kontusion mot genitalerna även ådragit sig en skallbasfraktur och näsfraktur. Lungrtg visar en mindre aspirationspneumonit. Han inlägges på avdelningen för omvårdnad och mobilisering. Han besväras av envis huvudvärk och lätt yrsel som dock släpper på tredje dagen när han får besök av Ask. Ask överräcker ett signerat suspensoar och patienten utskrives till hemmet i gott skick med rekommendation att för framtiden använda skydd.

  • Huvuddiagnos: Skallbasfraktur
  • Bidiagnoser: Kontusion genitalia,
  • Aspirationspneumonit
  • Näsfraktur

Facit:
Huvuddiagnosen är skallbasfraktur. S02.1.
Yttre orsaken till det är W02.30 om man antar att Borg hade skridskor på sig. Det har dock av vissa initierade deltagare ifrågasatts om måldomare Borg hade skridskor och bandyhistoriker forskar i frågan. .3 är en idrottsanläggning och 0 är idrott lek o spel.
Samma yttre orsak kan användas till Näsfrakturen S02.2

Däremot är ju kontusionen av genitalia S30.2 orsakat av träff av sportredskap W21.30.
Sen kan det diskuteras om svimningen var en svimning orsakat av smärta eller om det var en commotio orsakat av huvudtraumat vilket förefaller vara det mer sannolika. I så fall kan S06.0 vara aktuellt med samma yttre orsak som skallbas o näsfrakturen. Dessutom fick Borg en aspirationspneumonit som kodas J69.

(Tentamensansvariga: Gunnar Henriksson, Olafr Steinum)

Sällskapets kommentar:
Detta fall är en blandning av olika verkliga situationer inom bandyhistorien. Att EA skadeskjutit måldomare finns bekräftat i avsnittet Sanningar och myter om EA. Något fall där han olyckligtvis träffat måldomarens genitalier finns inte omskrivet, men det kanske i första hand beror på den tidens prydhet. Att isen brustit under måldomare Borg skedde i verkligheten i samband med världens kortaste bandylandskamp på Tinnerbäcksbadet i Linköping februari 1949. Mildvädret hade gjort isen svag, och när den storväxte norske domaren kort efter avslag kände isen spricka under sig räddade han sig snabbt in till säker mark och blåste av matchen. Enligt vissa tidningsuppgifter bröts matchen efter 1 minut, enligt andra (Smålandsposten) efter 3 minuter. Arne Argus, som själv såg matchen, har dock slutligen (oktober 2002) fastställt tiden för avbrytandet till 2,5 minuter. En ofta publicerad bild är när måldomare Borg står på alla fyra i halvmeterdjup vattensörja bakom målet. Bildtexten lyder: "Måldomare Borg i en rätt säregen situation". Borg hete Nils i förnamn. Att hans hustru hette Greta kan dock mycket väl vara en konstruktion av författarna till exemplet. Borg lär heller inte i verkligheten ha behövt läggas in på sjukhus (såvida han inte i efterhand ådrog sig en lunginflammation).

Hade måldomare skridskor på den tiden?

Kontakta: eas@emendor.se